Basiscursus Good Sensory Practices (deel 1)

Rangordetest rode wijn

‘Good Sensory Practices: sensorische analyse van voedingsmiddelen en -ingrediënten’ (deel 1)

SENSTECH i.s.m. V-G Sensory bvba 

Donderdag 19 oktober 2017

12.15 u – 17.15 u

Seminariecentrum ‘Huis van de Bouw’, Tramstraat 59, BE-9052 Gent (Zwijnaarde) (wegbeschrijving)

Tijdens deze basiscursus zal een globaal overzicht gegeven worden over sensorisch onderzoek. Na enkele inleidende begrippen zullen zowel consumenten-testen als analytische sensorische testen aan bod komen.

Programma

12.15 u – 13.00 u  Onthaal met broodjes

13.00 u – 14.00 u  Inleidende begrippen ‘Sensorisch onderzoek’, dr. Inge Dirinck, SENSTECH

Soorten testen, selectie en training van smaakpanels, selectie van descriptoren, inrichting van sensorische testruimte, monster(voor)bereiding en -presentatie, monitoring van performantie van smaakpanels, …

14.00 u – 15.15 u  Consumententesten, ir. Evelien Goossens, V-G Sensory bvba

De aanpak van hedonische testen zal stap voor stap worden doorlopen, gaande van panelsamenstelling over testlocatie, testdesign, testorganisatie, vragenlijsten en resultaten. Wat is hierbij belangrijk, welke verschillende mogelijkheden bestaan er en wat verdient de voorkeur in welke situatie?

15.15 u – 15.45 u  Koffiepauze

15.45 u – 17.00 u  Analytische sensorische testen, dr. Inge Dirinck, SENSTECH

In dit deel zullen verschillende analytische (sensorische) testen aan bod komen (doelstelling, proefopzet, verwerking van sensorische data, …)

17.00 u – 17.15 u  Vragen, opmerkingen of suggesties voor andere workshops of cursussen

Folder downloaden

Lesgevers

dr. Inge Dirinck, technologisch adviseur van SENSTECH (Vlaams Adviescentrum voor Sensoriek van Voedingsmiddelen en Contactmaterialen)

ir. Evelien Goossens, V-G Sensory bvba

Doelgroep

Werknemers binnen afdelingen R&D, Productontwikkeling, Kwaliteitscontrole, Marketing, Communicatie, van voedingsbedrijven en hun toeleveranciers, …

Deelname

  • SENSNET-leden: € 75,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus, broodjesmaaltijd en koffiepauze inbegrepen)
  • andere deelnemers: € 150,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus, broodjesmaaltijd en koffiepauze inbegrepen)

alimento

Voor Belgische voedingsbedrijven: Alimento (vroegere IPV) geeft een tussenkomst van € 60,00 voor alle deelnemers ressorterend onder het Paritair Comité 220. Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.

Inschrijven is mogelijk tot 15 oktober 2017.

U kunt inschrijven via volgende link.