‘Good Sensory Practices: sensorische analyse van voedingsmiddelen en -ingrediënten’ (deel 1)
SENSTECH i.s.m. V-G Sensory bvba
Donderdag 1 maart 2018
12.15 u – 17.15 u
Seminariecentrum ‘Huis van de Bouw’, Tramstraat 59, BE-9052 Gent (Zwijnaarde) (wegbeschrijving)
Tijdens deze basiscursus zal een globaal overzicht gegeven worden over sensorisch onderzoek. Na enkele inleidende begrippen zullen zowel consumententesten als analytische sensorische testen aan bod komen.
Programma
12.15 u – 13.00 u Onthaal met broodjes
13.00 u – 14.00 u Inleidende begrippen ‘Sensorisch onderzoek’, dr. Inge Dirinck, SENSTECH
Soorten testen, selectie en training van smaakpanels, selectie van descriptoren, inrichting van sensorische testruimte, monster(voor)bereiding en -presentatie, monitoring van performantie van smaakpanels, …
14.00 u – 15.15 u Consumententesten, ir. Evelien Goossens, V-G Sensory bvba
De aanpak van hedonische testen zal stap voor stap worden doorlopen, gaande van panelsamenstelling over testlocatie, testdesign, testorganisatie, vragenlijsten en resultaten. Wat is hierbij belangrijk, welke verschillende mogelijkheden bestaan er en wat verdient de voorkeur in welke situatie?
15.15 u – 15.45 u Koffiepauze
15.45 u – 17.00 u Analytische sensorische testen, dr. Inge Dirinck, SENSTECH
In dit deel zullen verschillende analytische (sensorische) testen aan bod komen (doelstelling, proefopzet, verwerking van sensorische data, …)
17.00 u – 17.15 u Vragen, opmerkingen of suggesties voor andere workshops of cursussen
Folder downloaden
Lesgevers
dr. Inge Dirinck, technologisch adviseur van SENSTECH (Vlaams Adviescentrum voor Sensoriek van Voedingsmiddelen en Contactmaterialen)
ir. Evelien Goossens, V-G Sensory bvba
Doelgroep
Werknemers binnen afdelingen R&D, Productontwikkeling, Kwaliteitscontrole, Marketing, Communicatie, van voedingsbedrijven en hun toeleveranciers, …
Deelname
- SENSNET-leden: € 75,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus, broodjesmaaltijd en koffiepauze inbegrepen)
- andere deelnemers: € 150,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus, broodjesmaaltijd en koffiepauze inbegrepen)
Voor Belgische voedingsbedrijven: Alimento (vroegere IPV) geeft een tussenkomst van € 65,00 voor alle deelnemers ressorterend onder het Paritair Comité 220. Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.
Inschrijven is mogelijk tot 26 februari 2018.
U kunt inschrijven via volgende link.