Seminarie Snelle technieken

 Electronic nose

‘Snelle technieken voor het meten van smaak en geur van voedingsmiddelen en voedingsverpakkingen’

SENSTECH i.s.m. Alpha MOS en Interscience

Donderdag 10 november 2016

9.30 u – 12.30 u

Seminariecentrum Huis van de Bouw, Tramstraat 59, BE-9052 Gent (Zwijnaarde) (wegbeschrijving)

Om het aroma en de smaak van levensmiddelen te bepalen, worden in de voedingsindustrie sensorische panels en analytische technieken gebruikt. De geur van verpakkingsmaterialen wordt eveneens geëvalueerd d.m.v. sensorische panels en analytische technieken – dit om smaakafwijkingen in verpakte levensmiddelen te vermijden.

Analytische technieken, zoals gaschromatografie, gekoppeld aan massaspectrometrie (GC-MS profilering) kunnen het aroma van een voedingsmiddel en de geur van een voedingsverpakking ontrafelen. Deze analytische technieken vergen gekwalificeerde medewerkers en zijn vaak tijdrovend. Zowel de voedingssector, als de verpakkingssector heeft nood aan snelle en objectieve meettechnieken voor het karakteriseren van de smaak van levensmiddelen en de geur van voedingscontactmaterialen.

Tijdens dit seminarie zullen vooral snelle, technieken voor het meten van smaak en geur van levensmiddelen en verpakkingsmaterialen worden toegelicht en praktische casestudies binnen de voedings- en verpakkingsindustrie worden voorgesteld. Deze snelle en innovatieve meettechnieken worden gebruikt in het kader van:

– sensorische kwaliteitscontrole

– productontwikkeling

– opsporen van smaak- en geurafwijkingen (off-flavours en taints)

sensorische benchmarking

– shelf life experimenten

 Programma

9.00 u Ontvangst

9.30 u – 9.45 u Hoe smaak en geur meten? Overzicht van snelle technieken voor het meten van smaak en geur, dr. Inge Dirinck, SENSTECH

9.45 u – 10.30 u How electronic sensing instruments can help improve food & packaging quality,  ir. Sylvain Morel, Alpha MOS

Sensory properties and more particularly smell, taste and visual aspect of food products and their packaging are crucial in that they determine the success of products on the market. Making food products with pleasant aroma, taste and visual aspect in order to maintain popular preferences in nutritious foods, remains a matter of concern for producers. Electronic Nose, Electronic Tongue and Electronic Eye analyzers, which are designed to meet industrial needs for fast, reliable and consistent smell, taste and visual evaluation, are innovative solutions to these challenges. This talk will briefly explain the working principle and performance of these instruments, and then will focus on their applications in food, beverage and packaging: product optimization and development based on sensory features, quality control of raw materials and finished products, shelf life and stability follow-up, competitors benchmarking.

10.30 u – 11.00 u Casestudies van MS-nose technologie in de voedingsindustrie, dr. Inge Dirinck, SENSTECH

SENSTECH presenteert niet-confidentiële casestudies van massaspectrometrie-gebaseerde elektronische neustechnologie (MS-nose): aromakwaliteitscontrole, sensorische shelf life experimenten, sensorische benchmarking, off-flavour/taintdetectie, …

11.00 u Koffiepauze

11.15 u – 12.00 u Klaar voor de productielijn: online kwaliteitscontrole met behulp van SIFT-MS, dr. Joeri Vercammen, Interscience, IS-X Expert Center

Massaspectrometrie is en blijft de meest krachtige technologie voor het meten van aromamerkers en/of artefacten. Vaak gaat dit ten koste van brede inzetbaarheid en gebruiksgemak; op dit vlak scoren sensorsystemen veel beter. SIFT-MS combineert het beste van beide werelden: massaspectrometrie van het hoogste niveau en de eenvoud van een sensor. Tijdens deze presentatie besteden we kort aandacht aan de technologie die SIFT-MS maakt tot wat het vandaag is. We vervolledigen met een reeks inspirerende toepassingen van SIFT-MS in de voedings- en verpakkingsindustrie.

12.00 u – 12.30 u Snelle screening van de geur ven verpakkingsmaterialen: casestudies, dr. Inge Dirinck, SENSTECH

12.30 u Lunch, discussie en netwerking

Folder downloaden.

Doelgroep

De opleiding richt zich tot medewerkers uit de voedings- en verpakkingsindustrie: verantwoordelijken voor kwaliteitscontrole, productie, R&D, productontwikkeling, …

Deelname

  • SENSNET-leden: € 75,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus, koffiepauze en lunch inbegrepen)
  • andere deelnemers: € 150,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus, koffiepauze en lunch  inbegrepen)

IPV+_dax

IPV (Initiatieven voor Professionele Vorming van de Voedingsindustrie, het opleidingscentrum van en voor de voedingsindustrie) geeft een tussenkomst van € 60,00 voor alle deelnemers ressorterend onder het Paritair Comité 220. Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.

U kunt inschrijven via volgende link.