SENSTREND

Projectvoorstel VIS-traject (IWT) – niet goedgekeurd – projecttopics via bilaterale, confidentiële projecten met individuele bedrijven

De smaak van levensmiddelen meten en begrijpen voor product- en procesinnovatie gerelateerd aan nieuwe trends in de levensmiddelen- en verpakkingssector

SENSTREND 2014 schema

Op weg naar evenwichtige en duurzaam verpakte levensmiddelen! Ontdek de mogelijkheden van het SENSTREND-project …

SENSTREND is een VIS-traject (IWT) met 2 rode draden:

  1. evenwichtige voeding: versneld en efficiënt nutritioneel verantwoorde voedingsmiddelen ontwikkelen en herformuleren (minder suiker, vet en zout) met behoud van de sensorische eigenschappen
  1. geurarme en duurzame verpakkingen: gebruik van geurarme verpakkingsmaterialen en omschakeling van conventionele naar duurzame, lichtgewicht verpakkingen met behoud van sensorische eigenschappen van verpakte levensmiddelen

Het project is vraaggedreven en biedt veel opportuniteiten voor voedingsbedrijven, ingrediëntenleveranciers én verpakkingsbedrijven.

Projectpartners: SENSNET, Flanders’ FOOD, ILVO-Technologie & Voeding, Onderzoeksgroep Scheidingstechnieken UGent

Wenst u een antwoord op volgende uitdagingen:

  • Hoe kan ik nutritioneel verantwoorde producten met optimale sensorische eigenschappen op de markt brengen?
  • Hoe kan ik mijn bestaande producten herformuleren met minder suiker, (verzadigd) vet of zout en toch nog lekkere voedingsmiddelen produceren?
  • Welke ingrediënten kan ik gebruiken om bestaande producten te herformuleren met een minimale impact op de smaakeigenschappen (state-of-the-art oplossingen)?
  • Hoe kan ik suiker reduceren of vervangen in mijn voedingsmiddel? Welke suikervervangers zijn mogelijk en welke impact hebben ze op de sensorische eigenschappen van mijn product?
  • Kunnen toegevoegde aromacomponenten de zoutperceptie van mijn product verhogen?
  • Heeft het gebruik van minder verzadigd vet in mijn voedingsmiddel een impact op de smaak?
  • Welke invloedsfactoren bepalen de geurbelasting van mijn verpakkingsmaterialen?
  • Hoe kan ik een sensorische ingangscontrole of kwaliteitscontrole van mijn verpakkingsmaterialen introduceren in mijn bedrijf?
  • Hoe kan ik geurarme verpakkingsmaterialen produceren?
  • Welke factoren bepalen de geureigenschappen van mijn verpakkingsmaterialen?
  • Welk effect hebben ‘low odour’ en ‘low migration’ inkten op de sensorische eigenschappen van mijn verpakkingsmaterialen?
  • Kan ik zonder problemen overschakelen van conventionele naar duurzame, lichtgewicht of gerecycleerde verpakkingsmaterialen? Wat is het effect op de sensorische houdbaarheid van mijn verpakt product?
  • Welke vluchtige verpakkingscomponenten migreren naar mijn verpakt voedingsmiddel? Kunnen deze componenten verantwoordelijk zijn voor een smaakafwijking?
  • Welke sensorische testen op verpakkingsmaterialen kunnen gebruikt worden in het kader van ‘compliance work’ (verklaring van overeenstemming)?
  • Hoe selecteer en train ik een sensorisch panel voor verpakkingsmaterialen?

Meer info:

Interesse? Contacteer dr. Inge Dirinck (0498/900.802 of inge.dirinck@senstech.be)