Workshop Kwaliteitscontrole van verpakkingen – preregistratie

FCM

‘Sensorische én instrumentele kwaliteitscontrole van verpakkingsmaterialen’

datum wordt vastgelegd via doodle na preregistratie van tenminste 10 deelnemers

14.00 u – 17.00 u

Seminariecentrum ‘Huis van de Bouw’, Tramstraat 59, BE-9052 Gent (Zwijnaarde) (wegbeschrijving)

Tijdens deze workshop wordt dieper ingegaan op het belang van sensorische ingangscontrole van verpakkingsmaterialen voor de voedingsindustrie. Ook chemisch-analytisch geuronderzoek van verpakkingsmaterialen is een belangrijke troef om meer inzicht te krijgen in de geur van verpakkingsmaterialen en meer geurvrije producten op de markt te brengen.

Voedingsproducenten worden op regelmatige basis geconfronteerd met terughaalacties van producten als gevolg van smaak- en/of geurafwijkingen (taints). Deze recalls hebben naast imagoverlies vaak een economische impact voor de producent (claims) en stellen de relatie tussen leverancier en klant zwaar op de proef. Ook verpakkingsproducenten zijn zich meer en meer bewust van de invloed van de geureigenschappen van verpakkingsmaterialen op de organoleptische kwaliteit van verpakte voedingsmiddelen en ingrediënten. In de Europese wetgeving (Verordening (EG) nr. 1935/2004) wordt trouwens gesteld dat materialen en voorwerpen, bestemd om met voeding in contact te komen, niet mogen leiden tot een aantasting van de organoleptische eigenschappen van voedingsmiddelen. Verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen (taints) moeten uiteraard vermeden worden.

Sensorische kwaliteitscontrole op grondstoffen of eindverpakkingen door verpakkingsproducenten of als ingangscontrole bij voedingsbedrijven kan een belangrijke troef zijn om verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen in verpakte voedingsmiddelen te vermijden. Chemisch-analytische technieken, zoals gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) en massaspectrometrie-gebaseerde elektronische neustechnologie (MS-nose), kunnen sensorische testen ondersteunen om meer inzicht te krijgen in de moleculaire basis van de geur van verpakkingsmaterialen.

Programma 

 • Inleiding: geurproblematiek van verpakkingsmaterialen; geurkrachtige, vluchtige componenten in voedingscontactmaterialen
 • Europese wetgeving inzake voedingscontactmaterialen
 • verklaring van overeenstemming (declaration of compliance) voor voedings-contactmaterialen
 • Good Manufacturing Practices (GMP) richtlijnen inzake productie van voedingscontactmaterialen (beschikbare GMP gidsen)
 • sensorisch onderzoek in het kader van voedingscontactmaterialen
 • sensorische analyse: sensorische testruimte, selectie en training van sensorisch panel, selectie van descriptoren, staalvoorbereiding en -presentatie, soorten testen: triangeltest, rangordetest en kwantitatieve descriptieve analyse
 • (Europese) normen en andere standaarden voor sensorisch onderzoek van diverse verpakkingsmaterialen (Robinson test, EN 1230:2010, DIN 10955: 2004, ISO 13302:2003)
 • chemisch-analytische ondersteuning van ‘Robinson test’ m.b.v. instrumentele technieken: gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) en massaspectrometrie-gebaseerde elektronische neustechnologie (MS-nose)
 • case studies van verpakkingsgerelateerde taints in verpakte levensmiddelen en off-odours van verpakkingsmaterialen

Lesgevers

dr. Inge Dirinck, technologisch adviseur van SENSTECH (Vlaams Adviescentrum voor Sensoriek van Voedingsmiddelen en Contactmaterialen)

em. prof. Patrick Dirinck, Odour & Flavour Consultancy bvba

Doelgroep

Werknemers binnen afdelingen R&D, Productontwikkeling, Kwaliteitscontrole van voedings- en verpakkingsbedrijven en hun toeleveranciers, …

Deelname

 • SENSNET-leden: € 80,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus en koffiepauze inbegrepen)
 • andere deelnemers: € 180,00 (excl. btw/deelnemer; syllabus en koffiepauze inbegrepen)

alimento

Alimento (vroegere IPV, het opleidingscentrum van en voor de voedingsindustrie) geeft een tussenkomst van € 70,00 voor alle deelnemers ressorterend onder het Paritair Comité 220. Het bedrijf hoeft hiervoor geen verdere actie te ondernemen.

Preregistratie via volgende link.